Aplikuj

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania.

Zebraliśmy tu wszystkie pytania, które najczęściej są zadawane przez naszych klientów zainteresowanych wyjazdem Au Pair do USA. Sprawdź czy znajdziesz tu odpowiedzi na Twoje pytania!

 

Standardowe koszty to: opłata agencyjna (1090 PLN lub zgodnie z aktualną promocją) i opłata  wizowa w ambasadzie 160 USD, 50 PLN za zaświadczenie o niekaralności, koszt dojazdu na spotkanie wizowe w ambasadzie i na samolot w dniu wylotu do USA, ewentualna dopłata do biletu powrotnego za odcinek międzystanowy.

Przede wszystkim za Twój bilet lotniczy na trasie z Polski (możesz też lecieć z innej stolicy europejskiej np. Berlina czy Londynu) do Nowego Jorku, a potem do miejsca zamieszkania rodziny – nie ponosisz żadnych dopłat do tych biletów. 
 
Pod warunkiem spędzenia jako au pair całego roku oraz uzyskania odpowiedniej liczby kredytów za naukę otrzymasz bezpłatny bilet powrotny z USA do Polski. 
 
Rodzina goszcząca opłaca szkolenie w USA  wraz z Twoim zakwaterowaniem w hotelu i wyżywieniem (śniadania i obiady). Zapewnia Ci utrzymanie oraz wyżywienie podczas całego roku pobytu jako Au Pair. Otrzymasz od nich także jednorazowe stypendium naukowe w wysokości 500 USD na opłacenie wybranych przez Ciebie kursów. Nie musisz martwić się o ubezpieczenie – rodzina opłaci Twoją polisę medyczną i OC w pełnym zakresie
 
Twoje kieszonkowe będzie wynosić 783 USD miesięcznie (195,75 $ płatne co tydzień), otrzymasz je także podczas przysługującego Ci dwutygodniowego urlopu. 
 
Ponadto przez cały czas trwania programu masz zagwarantowaną opiekę ze strony polskiego biura Gawo Au Pair oraz amerykańskiej agencji.

 

Nikt nie oczekuje od kandydatów biegłej znajomości języka – po prostu musisz w miarę płynnie porozumiewać się po angielsku. 
 
Jeśli potrafisz opowiedzieć o sobie, swojej rodzinie, zainteresowaniach, dotychczasowych doświadczeniach w opiece nad dziećmi, swoich wadach i zaletach, a także napisać list do potencjalnej rodziny goszczącej – poradzisz sobie bez problemu. Gdybyś nadal miała wątpliwości, czy Twój angielski jest wystarczający, wyślij nam w mailu (aupair@gawo.pl) list, w którym opisujesz siebie i swoje oczekiwania wobec programu au pair – ocenimy go bez żadnych zobowiązań!

Nie. W amerykańskim programie Au Pair mogą wziąć udział wszystkie osoby pełnoletnie (wyjazd musi nastąpić przed ukończeniem 27 roku życia), które są stanu wolnego, nie posiadają własnych dzieci oraz ukończyły dowolną szkołę średnią. Nie jest wymagana matura ani status studenta. Ważne jest, aby każdy kandydat i kandydatka umieli porozumieć się w języku angielskim i mogli wykazać się dużym doświadczeniem w opiece nad dziećmi.

Oczywiście! Zachęcamy, abyś zgłosiła się do nas wiosną – będziesz miała dużo czasu na przygotowanie aplikacji i spokojny wybór rodziny, a datę wylotu możesz ustalić dowolnie już po maturze.

Pomoc w opiece nad dziećmi sąsiadów czy znajomych, wolontariat w domach dziecka, udział w warsztatach i zajęciach z dziećmi, praktyki w przedszkolu i szkole – każdy bezpośredni kontakt z dziećmi w różnym wieku jest mile widziany. Ważne jest, aby ktoś potwierdził przepracowane przez Ciebie godziny na naszych formularzach. Musisz dostarczyć dwie referencje wystawione przez osoby spoza rodziny – to absolutne minimum. Jeśli uda Ci się zebrać więcej referencji – tym lepiej! Nasze rekordzistki przedstawiły nawet 7 referencji i dzięki temu szybko znalazły świetne rodziny goszczące. Pamiętaj, że dodatkowe referencje mogą być wystawione przez osoby spokrewnione i potwierdzać, że opiekowałaś się kuzynką lub siostrzeńcem.

Osoby, które je wystawiły, nie mogą pozostać anonimowe, ponieważ taki dokument jest niewiarygodny. Ponadto, naszym obowiązkiem jest telefoniczne potwierdzenie otrzymanych referencji, inaczej nie mogą one zostać zaakceptowane do aplikacji.

Oczywiście! Muszą spełniać wszystkie standardowe wymagania i umieć przekonać zainteresowane rodziny goszczące, że są równie wartościowymi kandydatami, co kobiety. Bardzo ważne jest, aby przygotowali bogate referencje i dobre zdjęcia.

To zależy przede wszystkim od tego, czy przygotujesz ciekawą aplikację, jakie masz doświadczenie w opiece nad dziećmi (ważny jest rodzaj sprawowanej opieki oraz liczba przepracowanych godzin), jakie wybrałaś zdjęcia do fotoprezentacji, czy masz prawo jazdy, czy jesteś gotowa zaakceptować rodzinę innego wyznania lub innego pochodzenia niż amerykańskie, czy palisz papierosy. 
 
Zdecydowanie największy wybór rodzin jest wiosną i latem, nieco mniejszy – jesienią i zimą. Zwykle nasze kandydatki i kandydaci znajdują rodziny w ciągu 2-6 tygodni, choć czasem trwa to nawet 3 miesiące. Nasza konsultantka udzieli Ci szczegółowych informacji o tym, jak powinna wyglądać aplikacja, aby gwarantowała duży wybór ciekawych rodzin.

Tak. Pamiętaj jednak, że podejmując decyzję o zostaniu Au Pair, przyjmujesz na siebie zobowiązania i nie powinnaś lekkomyślnie zmieniać zdania. 
 
Oczywiście – rozumiemy przypadki losowe i niezależnie od etapu zawsze będziesz mogła się wycofać. W większości sytuacji możesz jednak zostać obciążona kosztami związanymi z dotychczasowym udziałem w programie, które zostaną potrącone z wniesionej przez Ciebie opłaty.

Niestety tak. Niewiele rodzin jest gotowych zatrudnić do opieki nad dziećmi osobę palącą. Zapewne zostaniesz zobowiązana do powstrzymania się od palenia w obecności dzieci lub w domu swojej rodziny goszczącej. Jednak najgorsze, co możesz zrobić, to ukryć fakt, że palisz. Jeśli w aplikacji nie przyznasz się do tego, a po przyjeździe do USA zostaniesz przyłapana na paleniu, może to oznaczać koniec Twojego uczestnictwa w programie Au Pair i konieczność powrotu do Polski na własny koszt.

Tak, dostaniesz informator z zasadami dotyczącymi programu i pobytu w Stanach. Na każdym etapie uzyskasz wskazówki i porady – jak przygotować aplikację, jak rozmawiać z rodzinami goszczącymi, jak wypełnić formularze wizowe, jak przygotować się do spotkania w ambasadzie, na czym polega Orientation Project, który musisz przygotować przed wyjazdem i jak spakować się przed podróżą do USA. Krótko mówiąc – zawsze możesz na nas liczyć.

Spójrz na to z innej strony – czy w przyszłości będziesz miała możliwość spędzenia roku w Stanach i zobaczenia wielu egzotycznych miejsc bez ponoszenia dużych kosztów? Czy będziesz miała szansę poznania Ameryki od środka nie jako turystka, ale jako osoba będąca częścią amerykańskiego społeczeństwa? Kraje europejskie możesz zwiedzić za przysłowiowy grosik, w czasie wakacji czy urlopu. Wycieczka po Stanach – to już cała kosztowna wyprawa. Jako au pair masz niezwykłą możliwość udziału w programie, który pozwoli Ci przeżyć bardzo wiele za bardzo niewiele.

Nie, niestety z uwagi na ochronę danych osobowych nie możemy udzielać takich danych. Jeśli w jednym terminie z Tobą będą leciały na szkolenie do NY inne kandydatki to wymienimy was danymi kontaktowymi (jeśli wyrazicie na to zgodę). 

Tak. Rodzina powinna zgłosić się do jednej z dwóch agencji amerykańskich, z którymi współpracujemy: Au Pair Care lub InterExchange, a kandydatka – do GAWO. Każda ze stron przechodzi standardową procedurę rekrutacyjną i ponosi koszty związane z udziałem w programie. Omija Was jedynie etap doboru rodziny, czyli od razu po zaakceptowaniu Waszych aplikacji następuje przydzielenie Was do siebie, przygotowywane są dokumenty wizowe i rezerwowany bilet.

To zależy od Twoich planów na przyszłość. Jeżeli chcesz opanować biegle angielski, zobaczyć wiele nowych miejsc, zawrzeć międzynarodowe przyjaźnie, zdobyć kwalifikacje i doświadczenia, które zaprocentują w Twoim dorosłym życiu i pracy zawodowej, jeśli chcesz zainwestować w siebie i swoje wykształcenie – weź udział w programie Au Pair USA. Jeśli zależy Ci już teraz na podjęciu pracy zarobkowej, lepszym rozwiązaniem będzie szukanie zatrudnienia w kraju lub za granicą.

Działamy legalnie od 1999 roku. Mamy odpowiednie certyfikaty i upoważnienia. Jednocześnie zachęcamy do czytania umieszczonych na naszej stronie blogów i relacji Au Pairs, którzy za pośrednictwem naszego biura wyjechali w różne zakątki świata. Jeśli Twoi rodzice obawiają się o Twoje bezpieczeństwo, chętnie odpowiemy na nurtujące ich pytania. Chcemy mieć pewność, że nie masz żadnych wątpliwości co do naszej wiarygodności.

TAK! Prawo jazdy jest nieobowiązkowe tylko przy wyjazdach do Europy.

Nie, ponieważ osoby posiadające Zieloną Kartę są traktowane jako obywatele amerykańscy i jako takie nie mogą brać udziału w programie Au Pair.

To zależy od tego, kiedy i z jakich przyczyn zapadła decyzja odmowna, oraz czy miało to miejsce raz czy kilka razy. Skontaktuj się z nami, doradzimy Ci wówczas indywidualnie sposób postępowania.

Niestety nie. 
Jeśli masz wątpliwości, czy Twój stan zdrowia nie wykluczy Twojego udziału w programie, zapytaj nas o to, zanim zaczniesz przygotowywać swoją aplikację. Decyzja o zakwalifikowaniu kandydatki lub kandydata do programu zależy od  agencji amerykańskiej i ubezpieczyciela – jako Gawo Au Pair nie mamy na nią żadnego wpływu.

Przede wszystkim – poznasz inne Au Pair z całego świata, które również przyjadą na szkolenie. Będziecie wspólnie uczestniczyć w zajęciach, podczas których uzyskasz wiedzę o etapach rozwoju dziecka i sposobach na zapewnienie mu bezpieczeństwa, rozwiązywaniu problemów wychowawczych, udzielaniu pierwszej pomocy, a także o różnicach kulturowych i wyzwaniach, jakie czekają na Ciebie podczas pobytu w Stanach. Wieczory możecie spędzić w sposób uzgodniony z koordynatorką szkolenia – przed wami na przykład zwiedzanie Nowego Jorku!

Jeśli Twoja rodzina mieszka w stanie Nowy Jork lub New Jersey, z pewnością przyjedzie po Ciebie do hotelu. Jeśli mieszka w innym stanie, otrzymasz bilet lotniczy aby do nich dolecieć. Wcześniej rodzina zostanie powiadomiona, kiedy i skąd ma Cię odebrać.

Tak! Możesz zdecydować się na wylot z Krakowa, Gdańska, Wrocławia, Warszawy lub dowolnej stolicy europejskiej bez żadnej dopłaty.

Jaki jest cel Twojego wyjazdu, gdzie mieszka rodzina goszcząca, ile ma dzieci i w jakim wieku. Konsul może zapytać o Twoje wykształcenie i plany na przyszłość. Generalnie wszystkie nasze Au Pair mówią, że rozmowa trwała parę minut i była bardzo miła.

Nie odmawiaj od razu, nawet jeśli masz wątpliwości co do wieku lub liczby dzieci, albo lokalizacji. Każdą ofertę rozważ, do Twojej dyspozycji jest nasza konsultantka, z którą możesz omówić szczegóły. Porozmawiaj z rodziną przez telefon, wymień maile, poproś o zdjęcia, zadaj wiele pytań – i na spokojnie podejmij decyzję. Nie musisz jednak wydłużać niepotrzebnie tego procesu. Jeśli wiesz na pewno, że dana rodzina Ci nie odpowiada, napisz im grzecznie, że ich oferta jest interesująca, ale nie jesteś na 100% przekonana, że do nich pasujesz – to wystarczy.

Tak. Kiedy otrzymamy bilety dla osób lecących w tym samym dniu, wysyłamy maila z ich danymi kontaktowymi, tak abyście mogli poznać się przed wylotem.

Nie, wszystkie wpłaty muszą być dokonane na rachunek bankowy widniejący w umowie z Gawo Au Pair.

Bardzo nas to ucieszy! Jako osoba z doświadczeniem Au Pair w Anglii będziesz rozchwytywaną kandydatką, ponadto możesz liczyć na promocyjne warunki przyjęcia do programu amerykańskiego.

1-2 dni przed ustaloną w ambasadzie datą spotkania. Wpłaty dokonujesz na konto ambasady. Szczegóły zawarte są w informacjach przesłanych Ci razem z dokumentami wizowymi.

Jeśli nie możesz liczyć na swoją rodzinę goszczącą, najpierw zwróć się do lokalnej koordynatorki lub dyrektorki regionalnej. Odwiedzą Cię w ciągu kilku dni po przyjeździe do rodziny. Jeśli uznasz, że niezbędna jest pomoc naszego biura, napisz do nas – skontaktujemy się z Tobą i doradzimy, jak postąpić.

Zadzwonić na infolinię ubezpieczyciela i postąpić zgodnie z otrzymanymi wskazówkami. Jeśli sama umówisz się do lekarza, może się zdarzyć, że nie otrzymasz refundacji kosztów leczenia. Postępuj więc zgodnie ze wskazówkami otrzymanymi na szkoleniu i zawartymi w broszurze ubezpieczeniowej, a przede wszystkim  zgodnie z tym, co usłyszysz od konsultanta infolinii firmy ubezpieczeniowej.

Nie. Twoja wiza J1 pozwala na pracę i naukę w ramach programu Au Pair. Podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej oznacza złamanie zasad podpisanej przez Ciebie umowy i może skończyć się wykluczeniem z programu oraz anulowaniem wizy.

Możesz legalnie przedłużyć swój udział w programie o kolejnych 6, 9 lub 12 miesięcy. Jeśli zechcesz – możesz po roku zmienić rodzinę goszczącą i kolejne miesiące spędzić w innym stanie. Wszelkie formalności załatwi za Ciebie agencja amerykańska. Pamiętaj, że na kolejne miesiące pobytu nie otrzymasz nowej wizy, ale przedłużenie programu zostanie odnotowane w Twoich dokumentach.
Jeśli jednak pytasz o to, czy po zakończeniu programu i upływie ważności wizy możesz zostać w Stanach na własną rękę – odpowiedź brzmi: zyskasz w ten sposób status nielegalnego imigranta ze wszelkimi tego konsekwencjami.

Podczas Twojego roku jako Au Pair masz prawo uczestniczyć w dowolnie wybranych kursach – językowych, pedagogicznych, aktorskich - tych, dzięki którym spełnisz wymóg edukacyjny. Nie będziesz miała jednak czasu na podjęcie normalnych studiów. Pamiętaj także, że studiowanie w USA jest bardzo drogie i rzadko kogo stać na samodzielne opłacenie nauki w college’u. Niektórym naszym Au Pair udało się jednak po zakończeniu programu podjąć studia. Wiele zależy od Twojego zaangażowania, możliwości uzyskania stypendium, oferty konkretnych uczelni. Jeśli wiążesz swoją przyszłość ze studiowaniem w Stanach – życzymy Ci powodzenia!

Tak, Twoim obowiązkiem jest udział w kursach, czyli spełnienie wymogu edukacyjnego programu. Wybierz to, co Cię interesuje, co pozwoli Ci podnieść kwalifikacje i nauczyć się czegoś nowego. Jeśli masz wątpliwości, czy dany kurs pozwoli Ci uzbierać odpowiednią liczbę tzw. „kredytów” – zasięgnij informacji u swojej koordynatorki z ramienia amerykańskiej agencji.

Każda z Was otrzyma wiele ofert od rodzin mieszkających w różnych stanach i miejscowościach. Zastanówcie się wspólnie, czy ważniejsze jest dla Was mieszkanie blisko siebie, czy raczej wybór najlepszej rodziny niezależnie od lokalizacji. Jeśli musicie mieszkać niedaleko, najlepiej będzie, aby jedna z Was wybrała rodzinę jako pierwsza – druga będzie wówczas czekać na fajną rodzinę z okolicy. Zachęcamy jednak, abyście zwracały uwagę przede wszystkim na to, by znaleźć wspaniałą rodzinę, u której będziecie dobrze się czuły – to gwarancja sukcesu.

Nie jest to możliwe. Jeśli nie chcecie się rozstawać, możemy Wam zaproponować wyłącznie wyjazd do Wielkiej Brytanii – w tym celu prosimy o kontakt z naszą konsultantką. 

Tak, specjalnie dla Ciebie agencje amerykańskie stworzyły unikalny program AuPairRoom! Po podpisaniu umowy z Naszym biurem, dostaniesz link aktywacyjny do Twojego indywidualnego konta. 

Program amerykański jest programem rocznym. Nie ma możliwości wyjazdu na wakacje.

Wyloty są zawsze w poniedziałki – 2-4 razy w miesiącu, zależnie od sezonu.

Niestety tak. Przyznanie wizy zależy od konsula, z którym będziesz rozmawiać. Jeśli nie będziesz odpowiadać na pytania, lub okaże się, że właściwie nie wiesz, po co i do kogo jedziesz, musisz liczyć się z odmową wizy. Gawo Au Pair nie bierze odpowiedzialności za decyzje ambasady.

Z naszego doświadczenia wynika, że jeśli ktoś kieruje się przy wyborze rodziny głównie lokalizacją – nie wychodzi na tym najlepiej. Oczywiście, ważne jest, aby mieszkać w fajnym miejscu, ale o wiele ważniejsze jest, aby spędzić rok u sympatycznej i życzliwej rodziny. Przy składaniu aplikacji nie masz możliwości wybrania stanu, ale spośród zainteresowanych rodzin możesz zwracać większą uwagę na te pochodzące z interesującej Cię lokalizacji. Przede wszystkim jednak zadbaj o swoje interesy i wybierz taką rodzinę, która najbardziej Ci się spodoba.

Nie, ponieważ jest ono traktowane jako stypendium, a nie wynagrodzenie za pracę.

Nie popędzamy Cię. Ważne jest, abyś uzyskała wszystkie odpowiedzi, na których Ci zależy. Rozmawiaj z rodziną tak długo, dopóki nie zyskasz pewności, że do nich właśnie chcesz pojechać. Nie wydłużaj jednak niepotrzebnie procesu wyboru rodziny – pamiętaj, że terminy wylotu są określone z góry i jeden dzień rozmyślań może zadecydować o tym, że zaczniesz program 3 tygodnie później. Poza tym rodziny rozmawiają zwykle z kilkoma kandydatkami i jeśli jesteś pewna, że to właśnie „ta” rodzina – powiedz jej o tym, żeby nie stracić szansy, że zdecydują się na Ciebie.

Jest to bardzo ważny temat, który powinnaś omówić z rodziną na etapie wybierania rodziny. Ustal koniecznie, czy będziesz miała do dyspozycji samochód tylko w czasie pracy, czy także w czasie wolnym, oraz jakie będziesz ponosić opłaty w związku z korzystaniem z auta. Nie domagaj się samochodu – jest to przywilej, nie prawo.

Zapytaj o to rodzinę goszczącą, zanim zdecydujesz się do nich pojechać. Internet bardzo ułatwi Ci życie za granicą i kontakty z Polską.

Ty, chyba że rodzina goszcząca wyraźnie określi, że jest inaczej. Zachęcamy do korzystania z internetu oraz kart telefonicznych w kontaktach z Polską.

To zależy od indywidualnych ustaleń z rodziną goszczącą. Zwykle rodzina będzie od Ciebie oczekiwać pomocy w przygotowaniach do świąt, co pomoże w Waszej integracji. Może się jednak okazać, że zyskasz wówczas dzień wolny.

W pierwszym roku pobytu – bez ograniczeń. Oczywiście, jeśli kraj, do którego się wybierasz, wymaga wizy, musisz dopełnić wszelkich formalności. Możesz też przylecieć do Polski np. na czas swojego urlopu, jednak za podróż będziesz musiała zapłacić sama.

Nie. Oczywiście to zależy od rodziny goszczącej ale bez ich zgody nie możesz zapraszać do domu gości. 

Nie. Jeśli zgodziłaś się pojechać do danej rodziny, a oni powiadomili amerykańską agencję – czego potwierdzeniem jest Placement Confirmation – nie możesz się wycofać. Jeśli uważasz, że zaszło nieporozumienie, bo Ty nie wyraziłaś zgody – jak najszybciej skontaktuj się z nami.